Studentų praktika naudinga ir jaunimui, ir ūkiui. Straipsnis apie mus „Valstietyje“

Marius, Indrė, Artūras, Tautvilė, Tautvydas, Virginija, Romas, Rimantas, Donatas
Marius, Indrė, Artūras, Tautvilė, Tautvydas, Virginija, Romas, Rimantas, Donatas

 2013 m. gegužės mėn. 7 d.,  valstietis.lt

Darbuotojų trūkumas ūkiuose ir tuo pačiu metu jaunimo vargai darbo paieškose pastūmėjo pradėti projektą – Žemės ūkio praktikų akademija (ŽŪPA), kuris padėtų vieniems surasti kitus, susipažinti dar iki tada, kai sprendžiamas klausimas, ką įdarbinti, ar kur įsidarbinti.

Apie Žemės ūkio praktikų akademiją

ŽŪPA įkūrėjos Dr. Donatos Uchockienės paklausus, ar antrus metus besitęsiantis projektas pateisino lūkesčius, sulaukėme atsakymo. „Mano lūkesčiai pasiteisino su kaupu. Jau pirmais projekto veiklos metais turėjome gražų būrį praktikantų. Ūkiai, su nerimu laukę studentų, liko patenkinti ir antrais metais tie patys ūkiai jau nusiteikę priimti dar daugiau jaunimo. Pirmų metų jaunimas taip pat grįžta ir dar būrys pasipildo naujais veidais.“

Žemės ūkio bendrovės džiaugiasi praktikantais

„Šiuolaikiniame ūkyje gyvenimas verda ištisas 24 valandas per parą. Tik tiesiogiai su tuo susidūrus galima patirti, koks iš tikrųjų yra veterinaro darbas. Fermoje su 1000 karvių kvepia tikrai ne romantika, o iššūkiais. Jau antrus metus priimame studentus praktikai ir po studijų – nuolatiniam darbui. Esame labai patenkinti jaunimo iniciatyva, smalsumu, noru mokytis ir patirti, kaip vyksta darbas fermoje. Praktika – tai abipusė nauda, mūsų darbuotojai iš studentų mokosi entuziazmo, o praktikantai turi galimybę įgyti gamybinės patirties ir studijų metu gautas žinias pritaikyti praktikoje. Laukiame praktikantų ne tik vasaros laikotarpiu, bet ir per visus metus“, – džiaugėsi ŽŪB Pelaniškiai fermos vadovas Marius Misiulis.

„Esame atviri jaunimui. Laukiame įvairios kvalifikacijos jaunų žmonių, norinčių stažuotis ar tiesiog atlikti praktiką. Jaunai energijai pasireikšti rasime vietos visur: ir prie traktoriaus vairo, ir fermoje prie kompiuterio, ar rūpinantis gyvulių sveikata ir gerove. Tikimės, kad mūsų bendradarbiavimas neapsiribos tik trumpalaike pažintimi. Labai norėtume, kad motyvuotas jaunimas ateityje įsilietų į mūsų komandą“, – studentus kviečia ŽŪB Vaškai vadovas Gintaras Linkevičius.

Praktikos privalumai

Ką projekto vadovė Donata galėtų patarti studentams, kurie dar dvejoja ir nežino, ar verta atlikti papildomą praktiką? „Kai jau yra nors šiokia tokia patirtis įgyta dar studijų metu, bus daug lengviau tiek pasirinkti, tiek pradėti karjerą. Praktika – labai geras būdas išbandyti save įvairiose srityse, atsakyti sau į klausimą, ką tiksliai norėčiau veikti baigęs studijas. O ir studijos po praktikos, kaip teigia buvę praktikantai, įgyja visai kitą kokybę.“

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) 3 kurso veterinarinės medicinos studentės Tautvilės paklausus, kokią naudą davė praėjusių metų praktika ŽŪB Vaškuose, ji nedvejodama ėmė vardinti privalumus. „Po du mėnesius trukusios praktikos tapau labiau orientuota studijų atžvilgiu. Darbas su stambiais galvijais leido tiksliau apsispręsti, kurioje srityje noriu gilinti savo žinias ir įgyti specializaciją. Kitas geras dalykas, kurį atnešė praktika – mokymosi procese lengviau susieti gaunamas žinias į visumą. Juk kartais studijuojant sunkiausia atskiras disciplinas sujungti ir pamatyti kaip klinika-diagnozė-gydymas atrodytų praktiškai. Būnant šalia gyvulio galima išmokti jį pažinti. Praktika suteikia galimybę ne tik pritaikyti teorines žinias, bet geriau suvokti gyvūną, kaip vientisą organizmą.

Žemės ūkio praktikų akademija pasirūpina viskuo. Tai yra tarpininkas tarp ūkio ir studento, kuris labai organizuotai informuoja abi puses rūpimais klausimais. Viską, ką turi padaryti studentas, tai išreikšti tvirtą ketinimą atlikti praktiką (ir žinoma, vėliau ją lygiai taip pat užtvirtintai atlikti). Taigi ačiū Jums, kad esate ir padedate studentams atrasti Lietuvos žemės ūkį“, – savo patirtimi dalinosi Tautvilė.

Būsimi praktikantai

„Tie vaikinai ir merginos, su kuriais susipažinau Žemės ūkio praktikų akademijoje, labai gerai žino, ko jie siekia. Jaunuoliai patys valdo savo studijų ir įgūdžių formavimosi procesą. Tikslingai panaudoja atostogas pasirinkdami praktiką. Negaliu daryti apibendrinimų apie visus šiuolaikinius studentus, tačiau tie, su kuriais man teko sėkmė susipažinti, yra labai brandūs, tai ir stebina, ir džiugina“, – pasakojo D.Uchockienė.

Jau yra sutarta, kad praktiką vasaros laikotarpiu atliks praėjusių metų praktikantės, LSMU veterinarinės medicinos studentės, Indrė bei Virginija. Taip pat savo jėgas išbandyti pasirengęs ir pirmakursis LSMU studentas Mingaudas, kuris šią vasarą ketina praleisti ŽŪB Pelaniškiai. Neprivalomąją praktiką pasirinko ir dvi antro kurso studentės – Živilė, kuri praktikuosis ŽŪB Vaškai, ir Romena, pastaroji mėnesį dirbs UAB Vikebas. Lina, šiuo metu studijuojanti trečiame kurse, paskutiniuosius du mėnesius praleis R.Vitkausko ūkyje, jai kompaniją palaikys ketvirtakursis Domas. Taip pat ketvirtakursės Rasa ir Monika, iškart po mokslų, skubės į ūkius praktikuotis, pastarosios atitinkamai atliks praktikas ŽŪB Vaškai ir UAB Vikebas.

Bendradarbiavimas

Ir šiais metais ŽŪPA tęsia bendradarbiavimą su Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) karjeros centrais, mezgami bendradarbiavimo ryšiai su Veterinarijos akademijos studentų asociacija (VASA). Džiugu, jog ŽŪPA dalyvaudama minėtų organizacijų renginiuose, sulaukė nemenko studentų dėmesio.

Projekto perspektyvos

„Kol kas, greičiausiai daugiau iš inercijos, mes Žemės ūkio praktikų akademiją vis dar tebevadiname projektu. Tačiau ši diena jau rodo, kad projektas perauga į pastovią veiklą. Jau pradeda megztis idėjos apie praktikas užsienio įmonėse (ne braškių skinti, o praktikuotis pagal savo pasirinktą specialybę), apie užsieniečių praktiką Lietuvos ūkiuose. Jau pradedame gauti pirmus užsienio šalių studentų paklausimus. Gilinamės į reikalavimus ir galimybes šiose srityse. Taigi, idėja plečiasi ir vystosi“, – džiaugėsi projekto vadovė Donata.

O studentus kviečiame būti drąsiems, iniciatyviems ir siekti savo tikslo, praktikuotis bei tapti tikrais savo srities specialistais. Žemės ūkio praktikų akademija žemės ūkio srityje karjerą planuojančiam jaunimui gali pasiūlyti įvairios trukmės stažuotės ir praktikos programas bei nuolatinį darbą. Projekto partneriais kviečiame tapti Lietuvos žemės ūkio bendroves, ūkininkus, mokymo įstaigas, organizacijas bei asmenis, kuriems ši idėja priimtina.