Tikslų savo valdomai fermai turiu ambicingų!

Hedsmanų mokyklos idėja  Žemės ūkio praktikų akademijai kilo prieš metus, nes dirbant su studentais ir stambiais Lietuvos pieno ūkiais išryškėjo poreikis naujo profilio specialistams. Herdsmanas – tai asmuo, visapusiškai išmanantis, kas vyksta fermoje. Jis pats sėklina, tiria veršingumą, valdo informaciją ir personalą, organizuoja darbus. Kitą dalį fermoje vykstančių procesų – melžimą, įrangos ir gyvulių priežiūrą, jų šėrimą – puikiai išmano ir gali apmokyti kitus bei sekti, ar visi darbai atliekami teisingai, pagal protokolus. ­Kalbiname Juliją Sakhnevych – vieną iš Herdsmanų mokyklos mokytojų.

Julija, papasakok apie save.

Gimiau Ukrainoje. Mokyklą ir kolegiją baigiau Ukrainoje, o aukštąjį išsilavinimą gavau Olandijoje, kur mokiausi gyvulininkystės konsultanto-technologo specialybės. Praktiką atlikau Danijoje ir Olandijoje. Mėgstu sportuoti, dainuoti, šokti, užsiimti rankdarbiais, keliauti.

Kaip atsidūrei Lietuvoje?

Besimokydama Olandijoje svarsčiau, ką veiksiu po mokslų, ar pasilikti šioje šalyje, ar grįžti į Ukrainą. Netikėtai Danijoje susipažinau su lietuviu Mindaugu, kuris turėjo darbo pasiūlymą UAB Agroinfo. Mindaugas pakvietė atvykti į Lietuvą ir vystyti naują krekenų girdymo sistemos populiarinimo projektą. Šią sistemą aš išmaniau puikiai, nes per praktiką Danijoje su šia sistema intensyviai dirbau. Projektas pasirodė labai sėkmingas, klientai buvo patenkinti, nes pasiekė aukštus rezultatus auginant veršelius. Lietuvoje gyvenu jau 5 metus.

Darbdavių ir klientų įvertinimas paskatino įleisti šaknis ir išmokti lietuvių kalbą.

Kalbą išmokau labai greitai. Važinėjau po visą Lietuvą ir mokiau darbuotojus, kaip auginti veršelius nuo jų gimimo iki nujunkymo, zonduoti ir girdyti veršelius krekenomis, kaip elgtis su sergančiais, kaip teisingai sverti. Kadangi Danijoje ir Olandijoje buvau įgijusi praktikos, kaip teisingai melžti karves, tai čia taip pat konsultavau ūkius dėl melžimo technologijų, mokiau melžėjas. Teko vesti seminarus apie veršelių augimą ir karvių melžimą ir Lietuvoje, ir Baltarusijoje. Esant galimybei mokiausi iš fermos veterinarijos gydytojų, sėklintojų, nagų drožėjų.

Kaip sugalvojai dalyvauti Herdsmanų mokykloje ir tapti herdsmane?
Taip susiklostė, kad man pasiūlė būti atsakingai už visos fermos darbą. Tai buvo iššūkis man, pradžioje buvo sunku, bet vėliau įsivažiavau ir dabar puikiausiai valdau ir fermos ūkinius procesus, ir žmones. Vėliau susikūrė Herdsmanų mokykla. Norėjau tobulėti ir išmanyti visus procesus, vykstančius fermoje, kad galėčiau pamatyti spragas fermos kasdieninėje rutinoje, išmokyti naujus darbuotojus, kaip teisingai atlikti jiems paskirtus darbus.

Herdsmanų mokykloje baigiau melžimo į linijas ir melžimo aikštelėje, melžimo įrangos valdymo, veršelių ir galvijų priežiūros, dalį herdsmano modulio, LVGA rengiamus sėklinimo kursus. Mokėti melžti karves linijoje nėra taip paprasta, kaip atrodo. Tai visai kitoks melžimas, kuriame labai svarbu melžimo įrangos priežiūra, valymas, melžiamų karvių sekimas. Galiu tik užmetus akį pasakyti, ar gerai veikia melžimo aparatas, kurio blogas uždėjimas sukelia karvei mastitus ir aukštus somatus.

Liko tik šėrimo modulis, kur reikės įgyti traktorininko pažymėjimą. Dar man reikia labiau įsigilinti į galvijų gydymą, kaip teisingai nustatyti diagnozę ir paskirti gydymo programą. Išmokti sėklinti ir praktiškai dirbti su galvijų reprodukcija. Tada tikrai galėsiu save vadinti tikra herdsmane.

Jau eina antri metai, kaip dirbi fermoje vadovaujantį darbą ir matau esi juo patenkinta.

Esu atsakinga už visos fermos veiklą, ir tai yra iššūkis, bet kartu ir didžiausias malonumas. Žinoma, nėra lengva, nes karvės yra gyvi organizmai su savo poreikiais, norais ir ligomis. Siekiame, kad karvutės būtų laimingos ir duotų mums daug pienuko. Darbuotojams irgi reikia skirti dėmesio, kartu ir paskatinti, bet ir prižiūrėti, kad darbai būtų atlikti atsakingai, teisingai ir laiku. Gaila, bet šiuo metu dažnai į fermą ateina dirbti žmonės be motyvacijos ir dirba nenoriai. O tikrai gerų darbuotojų yra vienetai, mes juos saugome ir mylime.

Tikslų savo valdomai fermai turiu ambicingų, link jų palaipsniui einame, žinoma, ne visada sekasi gerai, darome ir klaidų, iš jų mokomės ir nepasiduodame. Ir įdomiausia, kad kuo daugiau sužinau, tuo labiau suprantu, kad reikia mokytis dar labiau, gilintis dar giliau, išbandyti viską savo kailiu ir nenuleisti rankų, siekiant savo tikslų.

Esi ne tik Herdsmanų mokyklos studentė, bet ir mokytoja. 2015 metų vasarą turėjai 5 studentus.

Labai džiugu, kai ateina nauji studentai atlikti praktikos ir mokytis naujų modulių Herdsmanų mokykloje. Man patinka mokyti jaunus žmones, nes ir pati privalau atnaujinti savo žinias ir įgūdžius. Puiku, kai iš studentų gaunu grįžtamąjį ryšį ir pasiūlymus, kaip palengvinti ar pagreitinti kiekvienos dienos rutiną. Taip pat jaunimas atneša daug džiaugsmo, jie taip myli ir džiaugiasi mažais veršeliais. Tad studentų savo ūkyje labai laukiu.

Ko norėtum palinkėti jaunimui.

Jeigu jūs tikrai mylite karves ir tikrai norite praleisti savo gyvenimą dirbant su šiais mielais gyvūnais, tada Herdsmanų mokykla yra būtent jums. Tai ne tik galimybė išmokti, bet ir galimybė užsidirbti. Intensyviai mokantis užtenka metų, kad taptum herdsmanu ir mokėtum visus fermos darbus. Herdsmano specialybės niekur kitur neišmoksi, o turėdamas šias žinias būsi mielai laukiamas bet kokiame Lietuvos pieno ūkyje. Mokytis nėra lengva, tai ne sėdėjimas prie knygų, tai kasdieninė patirti ir mokslas prie specialisto, tai valios išbandymas ir kartu pasitikrinimas, ar teisingas kelias pasirinktas.

Vienas atsakymas į “Tikslų savo valdomai fermai turiu ambicingų!”

  1. mano svajone labai myliu galvijus ir pati truputi uzsiemu mesiniais galvijais

Komentarai uždrausti.