Pirmoji Praktikų akademijos Kregždutė

Taip, tikra Kregždutė, pamačiusi ją net šiek tiek sutrikau…. Graži, jauna, gležna… tačiau jau po keleto sakinių  pro gležnumą prasiveržė ryžtas ir labai aiškus suvokimas, ko norima, ko siekiama. Tautvilė rudenį kartu su kitais Veterinarijos akademijos trečiakursiais vėl sės į mokslų suolą. Praktika, baigusiems antrąjį kursą,  nėra privaloma pagal mokymo procesą, galima būtų mėgautis teisėtomis atostogomis, tačiau Tautvilė nusprendė kitaip, vasaros atostogas paskyrė savanoriškai praktikai.

Liepos ir rugpjūčio mėnesiais ji darbuosis Vaškų žemės ūkio bendrovėje greta patyrusio veterinarijos gydytojo Romo Bartulio.

Paprašiau Tautvilę atsakyti į keletą klausimų:

Na pirmiausia papasakok trumpai apie save.

Studijuoju veterinarinę mediciną. Baigiau antrą kursą. Studentiškas gyvenimas sukasi apie knygas ir keliones. Kelionių maršrutai visada veda per Lietuvą. Be to, į svečius dažnai priimame įvairiu tautybių keliautojus, turistus ir šiaip smalsuolius, kuriems įdomi Lietuva. Ir, žinoma, namuose nuolat šeimininkauja gyvūnai – vis laikinai priglaudžiu suvargusius priklydėlius.

Teko savanoriauti gyvūnu prieglaudoje, kurios tikslas yra kovoti prieš Vilniuje dešimtmečius egzistuojančią gyvūnų karantinavimo ir naikinimo sistemą. Pajudinome „širšių lizdą”, tačiau sunkus darbas padėjo išgelbėti daug keturkojų gyvybių. Manau, kad veterinarinė medicina susideda iš dviejų dalykų: žinių ir žmogiškumo. Žmogiškumas – tam, kad pajustum, žinios – tam, kad suprastum.

Kai sesija sėkmingai baigta, atrodytų, ko daugiau bereikia, švęsk, atostogauk, ilsėkis…Tautvile, kodėl „aukoji” vasarą praktikai? 

Veterinaro pacientai niekada nesiskundžia, todėl tai savotiškas ženklų mokslas. Būnant šalia gyvulio galima išmokti jį pažinti. Praktika suteikia galimybę ne tik pritaikyti teorines žinias, bet geriau suvokti gyvūną, kaip vientisą organizmą.

Kitas aspektas – šiuolaikiniame ūkyje gyvenimas verda ištisas 24 valandas per parą. Tik tiesiogiai su tuo susidūrus galima patirti, koks iš tikrųjų yra veterinaro darbas. Fermoje su 1000 karvių kvepia tikrai ne romantika, o iššūkiais 🙂

Taip iššūkių tikrai bus pakankamai, o kokie tavo lūkesčiai, ko linki sau pasirįždama šiems dviems nelengviems mėnesiams? 

Pirmiausia tikiuosi šiltų santykių su kolegomis. Bet svarbiausia, galimybės praktiškai analizuoti klinikinius atvejus,  pradedant pačiais paprasčiausiais: mastitas ir jo profilaktika, odos ir nagų priežiūra, akušerija ir tt.  Esu labai dėkinga už galimybę mokytis tiesiogiai iš specialisto.

Ačiū Tautvile už atsakymus. Linkime tau visokeriopos sėkmės. Įdomu bus išgirsti tavo įspūdžius pradėjus praktiką, na ir po praktikos būtinai tave dar pakalbinsime.