Studenčių įspūdžiai iš seminaro

P1130078Žemės ūkio praktikų akademijos projekto dalyvės, LSMU VA studentės Virginija  ir Tautvilė  dalyvavo seminare „TIK DU ŠĖRIMO RACIONAI: užtrūkusioms ir melžiamoms karvėms“, kuris vyko 2014 m. kovo 6 d.

Seminaro metu galvijų šėrimo proceso valdymo ekspertas Teun Sleurink (Olandija-Amerika)  didžiausią dėmesį skyrė melžiamų karvių šėrimui: raciono skaičiavimams, pašarų ir atsargų valdymui, pašarų kokybės ir drėgmės stebėsenai, dalintuvo ir guoliaviečių įtakos įvertinimui. Seminaro pabaigoje pranešėjas pateikė optimaliai sudarytus ir išbandytus karvių šėrimo racionų variantus.

Virginiją sužavėjo pranešėjo Teun Sleurink kompetencija, mokėjimas bendrauti ir įtraukti publiką. „Šaunu, kad kviečiami lektoriai iš užsienio valstybių, tuomet galima palyginti jų patirtį, taikomus darbo metodus su mūsų šalies. Norint judėti į priekį, reikia judėti su naujovėm, naujienom ir idėjom, bandyti jas pritaikyti arba modifikuoti savo darbą, siekiant gauti dar geresnį rezultatą. Lektorius buvo puikus, lengvai bendrauja su žmonėmis, lengvai dalinasi savo patirtimi, patiko tas, kad neskaito tekstų, o kalba iš paties, jam skaidrių net nereikėjo, matėsi, jog jaučiasi kaip savas“, – savo įspūdžius dėstė būsima veterinarijos gydytoja.

„Mano nuomone, tai naujos formos žinių pristatymas, kuomet buvo glaudžiai bendraujama su publika, išklausomos nuomonės, pateikiama konkretaus atvejo analizė. Seminaro turinys, tai aukšto lygio specialisto žinios, sukauptos per asmeninę patirtį. Klausantis iš pradžių sunku suvokti, kaip šios naujos šėrimo sistemos gali būti pritaikytos lietuviškam ūkyje, tačiau pranešėjo profesionalumas tuo ir pasireiškia, kad informacija yra „žinutė namo”. Kitaip tariant, seminaro metu gauta nesausa teorija, o praktiniai patarimai, ką ir kaip daryti. Ir svarbiausia – kokius teigiamus rezultatus gaus ūkis, įvedus pakeitimus“, – LSMU VA studentė Tautvilė džiaugėsi turėjusi progą pabendrauti su šėrimo proceso ekspertu iš Olandijos.