Praktikos niekada negana

Virginija su veršeliuVasaros praktikantai jau sugrįžo į universitetus semtis naujų žinių. Savo praktikos įspūdžiais sutiko pasidalinti Virginija, kuri jau antrą vasarą darbo įgūdžių sėmėsi ŽŪB Kiemeliai.

Papasakok, kaip sekėsi praktika ŽŪB Kiemeliai?

„Praktikos labai laukiau, kadangi labai norėjau naujas, per mokslo metus įgytas, žinias pritaikyti praktiškai, be to labai pasiilgau šiame ūkyje dirbančių žmonių. Šiais metais praktikoje buvo žymiai lengviau, kadangi jau pažinojau čia dirbančius žmones, aplinką. Taip pat ir dėl to, jog įgijau naujų teorinių žinių iš labai svarbių disciplinų, kurių man trūko praeitos vasaros praktikoje. Juk niekur kitur geriau neįtvirtinsi savo teorinių žinių, kaip tik praktikoje, o be to jas dar labiau gali papildyti“, – pasakojo praktikantė.

Kadangi jau antri metai praktikuojiesi ūkyje, gal tau buvo patikėta daugiau darbų bei atsakomybės?

„Praktikos metu buvau atsakinga už veršelių gydymą, t.y. tiek veršelių naujagimių, tiek vyresnio prieauglio. Į jų gydymą veterinaras nesikišo, paliko dirbti pačiai, bet visuomet iškilus klausimui paaiškindavo, kaip ką geriau daryti ir elgtis, visuomet pamokydavo. Veršelius gydžiau nuo plaučių, virškinimo trakto ligų, atlikdavau stiprinimus, vitaminizaciją, veršelių ženklinimą. Taip pat atlikdavau veršelių nuraginimą.

Gydydavau veterinaro ar sėklintojo nurodytas karves, joms leisdavau ar girdydavau vaistus, atlikdavau vitaminizaciją, taip pat gydydavau karves joms susižeidus, matuodavau temperatūrą, nuimdavau nuovalas. Asistavau veterinarui, sėklintojui, atliekant karvių gydymą, iškritus gimdai ar esant sunkiam veršiavimuisi.

Be to pavaduodavau fermos vedėją, taigi prie veterinarinio darbo dar atlikdavau ir fermos vedėjos darbus. Smagu būdavo padiskutuoti su veterinaru, sėklintoju apie įvairius klinikinius atvejus, apie tai, kaip dabar mus moko universitete atlikti vienas ar kitas procedūras, ir kaip jie, iš savo didelės darbo patirties, pataria atlikti. Kadangi praktiką atlikau kartu su kursioke Ugne, taip pat su ja visuomet padiskutuodavome, kaip geriau atlikti procedūras“, – savo nemenką darbų sąrašą vardino būsimoji veterinarijos gydytoja.

Daugeliui įdomu, ar ir kitąmet ketini praktikuotis ūkyje?

„Labai džiaugiuosi praktika, džiaugiuosi, kad įtvirtinau savo teorines žinias praktiškai bei įgavau naujų įgūdžių. Labai patiko dirbti su itin gerais žmonėmis ir savo srities specialistais: veterinaru, sėklintoju, vedėja, direktoriumi bei kitais fermos darbuotojais, kurie priėmė mane labai šiltai, padėdavo ir paaiškindavo iškilus klausimams.

Vos tik pasibaigus praktikai, pasikeičiau lagaminus ir šiuo metu esu kursuose ,,Veterinary Public Health and Emerging Zoonotic Diseases‘‘ Latvijoje. Todėl suprantama, kad praktikos sieksiu kuo daugiau“, – ryžtingai pokalbį baigė Virginija.