Svarbiausia, gavus galimybę ir puikią progą, ją išnaudoti iki galo …..

Ugnė ŠTikras miesto vaikas iš Lietuvos vidurio, Kauno, kilusi LSMU pirmakursė Ugnė savo vasaros atostogas leidžia  Pasvalio rajone, kur UAB Vikebas atlieka savanorišką praktiką.

Papasakok apie save. Kodėl pasirinkai veterinariją?

„Apie save tai, kad esu Ugnė, man 20 metų, esu iš Kauno, šiais metais LSMU VF baigiau pirmą kursą. Veterinariją pasirinkau, nes nuo mažens norėjau darbo su gyvūnais, pastoviai į namus parsivesdavau šuniukų, kačiukų. Pati irgi visą laiką kažką augindavau ir dabar auginu taksų veislės šunį ir katiną. Pamaniau, kad būtent veterinaro darbas man teiks malonumą, nes tikrai yra geras jausmas dirbt su gyvūnais, jiems padėti. Tikiu, kad veterinarija yra mano pašaukimas…” – užtikrintai atsakė mergina.

Prieš išvykstant į ūkį, mes paklausėme Ugnės, ko ji tikisi iš praktikos?

„Tikiuosi daug išmokti apie galvijus, jų elgseną, pagrindines ligas, vaistus, gydimo būdus. Taip pat pagilinti žinias bendrai apie žemės ūkį. Kad ir po pirmo kurso, bet praktika mano nuomone yra svarbi ir kuo daugiau jos įgauni, tuo geriau tau pačiam. Kadangi esu miesto vaikas, tai turėsiu progą susipažinti su gyvenimu kaime. O svarbiausia, susipažinsiu su veterinaro darbu ūkyje”, – savo mintis dėstė studentė.

Praėjo vienas praktikos mėnuo. Mes susisiekėme su Ugne ir pasiteiravome, kaip jai sekasi atlikti praktiką didelėje, pažangiausias technologijas taikančioje žemės ūkio bendrovėje UAB Vikebas. Kokius darbus tau patiki atlikti?

„Praktikuojuosi  jau beveik mėnesį, bet jau galiu sakyti, kad viskas patinka. Labai puikūs daktarai su kuriais dirbu, visi darbuotojai labai draugiški, noriai papasakoja ar paaiškina, kas kaip vyksta. Sekasi, sakyčiau kaip viską darant pirmą kartą, tikrai neblogai. Sužinojau apie rujos nustatymą, veršingumo tyrimus, jau teko dalyvauti karvės apsiveršiavime, tai tikrai viskas nauja ir labai įdomu. Gaunu matuoti temperatūrą, leisti vaistus, padėti karvėms ir telyčioms veršiuotis, gydyti veršiukus, taip pat suvedinėti ataskaitas į programą. Visą ši patirtis bus labai naudinga  mano tolimesnėms studijoms.

Taip pat mokausi rektaliniu būdu tikrinti karves, aišku sunku dar ką suprasti, bet manau praktikos eigoje išmoksiu visko kuo daugiau. Manau svarbiausia, gavus galimybę ir puikią progą, ją išnaudoti iki galo ir iš jos išspausti viską, kas tik įmanoma.

Ir apskritai viskas man patinka: pramokau daug vaistų, ligų, sužinojau apie įvairių ligų gydymo eigą. Viskas, ką sužinojau ir sužinosiu, pravers mokantis, nes bus lengviau mokytis teoriškai, kai jau tai būsiu mačius ar darius praktiškai”,- savo įspūdžiais dalinosi Ugnė.

Jaunų veterinarų kaimo vietovėse labai trūksta. Žemės ūkio bendrovės jaunų specialistų laukia išskėstomis rankomis. Ar įsivaizduoji save dirbančią 1000 galvijų fermoje?

„Tokiame darbe save įsivaizduoti galėčiau. Žinoma, tai darbas, reikalaujantis ir fizinės jėgos, bet manau, baigus mokslus ir gavus galimybę dirbti ūkyje, jos neatsisakyčiau, nes tikrai darbas yra geras ir įdomus. O kas svarbiausia, tai darbas su  gyvūnais”, – pasvajojo jaunoji veterinarė.