Žemės ūkio mokyklos

Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokyklaŽemės ūkio praktikų akademija, siekdama, kad moksleiviai, studentai turėtų galimybę atlikti praktikas/stažuotes ar susirasti nuolatinį darbą, bendradarbiauja su žemės ūkio mokyklomis. Džiugu, kad kiekvienais metais šis ratas vis didėja, todėl norime apie kiekvieną žemės ūkio mokyklą suteikti daugiau informacijos.

Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokykla – tai ilgametę patirtį turinti mokykla, kuri savo veiklą pradėjo dar 1881 m. Į šią mokyklą gali stoti nebiagę ir jau baigę vidurinę mokyklą asmenys. Pagal tai ar mokiniai turi pradinį išsilavinimą ar ne, jiems sudaromos skirtingos mokymo programos. Pastaraisiais metais mokykla gali pasidžiaugti vis augančiu norinčiųjų mokinti asmenų skaičiumi. Taip pat vis didėjančia specialybių pasiūla, šiuo metu Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokykloje rengiama 12 specialybių asmenų: apsakitininkas ir kasininkas, automobilių mechanikas, smulkiojo verslo organizatorius, apdailininkas, floristas, žemės ūkio gamybos verslo darbuotojas, sekretorius, prekybos įmonių vadybininko padėjėjas, kaimo verslų darbuotojas, technikos priežiūros verslo darbuotojas, ekologinio ūkio darbuotojas, miško darbininkas.

Joniškio žemės ūkio mokykla – 1987-ųjų rudenį šiaurinėje Joniškio miesto dalyje pirmuosius 220 moksleivių priėmė naujai pastatyta profesinė mokykla. Šiandien tai puiki, prestižinė mokykla, turinti kvalifikuotus mokytojus, darbščius moksleivius, gerą materialinę bazę, palaikanti ryšius su užsieniu. Kūrybinio bendradarbiavimo sutartys šią mokyklą sieja ne tik su Lietuvos aukštosiomis mokyklomis, kolegijomis bei institutais, tačiau ir su Švedijos, Anglijos, Nyderlandų, Lenkijos, Italijos, Norvegijos, Turkijos, Danijos, Latvijos žemės ūkio mokyklomis ir koledžais. Geriausiems studentams ir moksleiviams suteikiama galimybė pasimokyti bei gamybinę praktiką atlikti Švedijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Anglijoje bei Danijoje. Šiuo metu Joniškio žemės ūkio mokykloje mokiniai gali įgyti plataus profilio traktorininko, šaltkalvio-remontininko, žemės ūkio elektros įrenginių aptarnavimo ir remonto techniko, gėlininko, apželdinimo meistro, kaimo statybos meistro, pienininko, sodininko-daržininko, namų ūkio ekonomės, namų ūkio meistro, ūkininko specialybes.

Vabalninko žemės ūkio mokykla nuo 2011 m. liepos mėn. reorganizuota į Biržų technologijų ir verslo mokymo centrą (BTVMC) Vabalninko skyrių – tai profesinio mokymo įstaiga, teikianti pirminį ir tęstinį profesinį mokymą, pagrindinį ir vidurinį ugdymą. Ši mokykla yra tarptautiška, moksleiviams ir studentams sudaromos galimybės išvykti mokytis ar atlikti praktiką svečioje šalyje, kaip antai Ispanijoje, Italijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje. Taipogi mokiniai gali išbandyti savo jėgas ir panaudoti savo žinias BTVMC rengiamuose konkursuose, turnyruose ir kt. Centre rengiama 18 mokymo programų: apdailininko-statybininko, virėjo ir padavėjo, automobilių mechaniko, floristo, prekybos įmonių vadybininko padėjėjo, apskaitininko ir kasininko, konditerio, sekretoriaus, pardavėjo, kompiuterio ir organizacinės technikos operatoriaus, automobilių kėbulų remontininko, technikos priežiūros verslo darbuotojo, logistikos ekspeditoriaus, kaimo turizmo organizatoriaus, socialinio darbuotojo, statybos verslo paslaugų teikėjo, draudimo konsultanto, pienininko.

Rokiškio technologijos, verslo ir žemės ūkio mokykla – 1958 m. spalio mėn. pradėjusi veikti mokykla, kurios tikslas buvo rengti kvalifikuotus mechanizatorius. Palaipsniui prie traktorininko – mašinisto specialybės buvo rengiamos ir kitos profesinio mokymo programos. Šiuo metu mokykloje rengiami plataus profilio traktorininkai-mašinistai, grūdų sandėlių operatoriai, melžimo operatoriai, namų ūkio ekonomės, automechanikai, siuvėjai, automobilių kėbulų remontininkai, žemės ūkio gamybos verslo darbininkai ir kt. specialybių atstovai.