Nutinka ir taip… 2010 metai – praktikantas, 2012 – įmonės vadovas

Šiandien Žemės ūkio praktikų akademijos svečias Mindaugas Eidukaitis, UAB Agroinfo direktorius. Mindaugas du kartus ekonomikos ir finansų magistras (A. Stulginskio ir Riomerio universitetų), tačiau, kad ir kaip bebūtų keista, jo darbo vieta ne biure prie kompiuterio… Na, bet leiskime papasakoti savo karjeros peripetijas jam pačiam. 

Papasakok Mindaugai apie save.

Užaugau Kaune, Šilainiuose. Man 27-neri. Baigiau Lietuvos žemės ūkio universitetą (šiuo metu A. Stulginskio universitetą) žemės ūkio ekonomikos specialybę. Ekonomisto diplomą gavau 2008 metais, taigi jau 4 metai esu diplomuotas ekonomistas. Vėliau baigiau Finansų magistro studijas Mykolo Riomerio universitete, 2011 metais gavau magistro diplomą. Tarpe tarp šių studijų teko metus studijuoti Olandijoje, gyvulininkystės technologijas.

Kodėl taip keistai susiklostė tavo karjeros pradžia? Kodėl tau – finansų magistrui prireikė  tapti ir gyvulininkystės bakalauru? Kodėl iš ofiso patraukei į fermas?

Apart visų savo mokslų turiu sukaupęs ir nemažą praktikos bagažą. Studijų metais dirbau praktikantu banke, dirbau draudiku ir kitus studentiškus darbus. Po studijų baigimo metus dirbau gamybos analitiku didelėje įmonėje, valdančioje keliolika žemės ūkio bendrovių. Būtent dirbdamas šį darbą supratau, kad esu ne ten, kur norėčiau būti.

Supratau, kad geriau jaučiuosi fermoje, o ne biure. Aišku buvo sunku apsispręsti, tačiau prieš akis juk  dar visas gyvenimas. Todėl pasiryžau, sustabdžiau  magistro studijas Lietuvoje, Riomerio universitete, ir išvykau metams studijuoti į Olandiją.

Olandijoje studijavau gyvulininkystės technologijas ir 3 mėnesius praleidau Danijoje, kur atlikau praktiką. Šios praktikos metu gyvenau ir dirbau fermoje, atlikdamas savo baigiamojo darbo tyrimą. Šie trys mėnesiai buvo mano karjeros pradžia. Grįžęs į Lietuvą jau žinojau, kuria linkme noriu dirbti.

Kaip minėjai, besimokydamas nuolat praktikavaisi, tai tau greičiausiai taip pat padėjo suprasti, ko tiksliai norėtum ateityje. Papasakok plačiau, ką manai apie praktiką studijų metu.   

Svarbu suprasti, jog praktika bei patirtis lygiai taip pat svarbi kaip ir pats diplomas. Juk nežinodamas, kaip vieną ar kitą darbą reikia atlikti, negalėsi nei patarti, nei pats jo atlikti. Be to, tik dirbdamas supranti, kas tikrai tave traukia, kur norėtum gilintis ir realizuoti save. Kai vykau į Olandiją studijuoti, dar pakankamai miglotai suvokiau savo norus, žinojau tik tiek, kad noriu savo karjerą susieti su pieno ūkiais.

Tačiau kai bestudijuodamas tris mėnesius padirbėjau Danijoje, pieno ūkyje, labai aiškiai suvokiau, kurios būtent sritys mane domina. Tai veršelių laikymo technologijos bei pieno ūkio procesų valdymas. Net ir į modernius ūkius  šiuolaikiniai valdymo instrumentai (elektroninės rujų sekimo sistemos, kompiuterinės bandos valdymo, šėrimo proceso valdymo programos) ateina labai lėtai.

Veršelių laikymas taip pat naujo požiūrio pasiilgusi sritis. Dar šiandien Lietuvoje prisibijoma veršelius iškelti į lauką. Nors mūsų šiauriau įsikūrusių kaimynų tai jau senai nebegąsdina.

Kodėl po mokslų Olandijoje patraukei atgal į Lietuvą? Moki užsienio kalbas, turi užsieninį diplomą, taigi turi viską, ko reikia norint ieškotis laimės svetur.

Tai buvo rimtas klausimas sau. Grįžti ar likti Olandijoje?  Sprendimą priėmiau ilgai to nesvarstęs ir grįžau, nes visuomet norėjau būti tam tikros srities specialistu. O norint tokiu tapti savoje šalyje, tai padaryti paprasčiau, be to Lietuvos pieno ūkiai yra puiki dirva tam.  Grįžau ir karjerą pradėjau nuo stažuotės.

Viename iš šiuo metu projekte dalyvaujančių ūkių mėnesį laiko prižiūrėjau veršelius. Ieškojau būdų, kaip Lietuvoje pritaikyti tai, ką išmokau ir patyriau svetur. Per tą mėnesį pilnai pakeitėme veršelių laikymo technologiją. Dabar visi naujagimiai veršeliai gauna krekenis. Laikomi patogiuose vienviečiuose ir grupiniuose nameliuose.

Ko norėtum palinkėti savo bendraamžiams ir jaunesniems kolegoms, kurie šiuo metu studijuoja?

Kiekvieną galimybę išnaudokite praktikai. Tik dirbdami, surasite savo pašaukimą ir suprasite, ar tinkamu sau keliu einate. Pabaigę studijas, pasinaudokite stažuotės galimybe. Per trumpą laiką iš vidaus pamatysite keletą ūkių, patirsite įvairių gamybinių situacijų. Na ir, žinoma, įsiklausykite į save, raskite savo vietą, net jeigu teks viską kardinaliai pakeisti, neišsigąskite. Sėkmės ir susitiksime ūkiuose.

2 atsakymai į “Nutinka ir taip… 2010 metai – praktikantas, 2012 – įmonės vadovas”

  1. Susapnavai Mindaugėli sapną, :)))Lietuvoje taip nebūna,Jaunimas varykit į užsienį uždirbsit pinigo

Komentarai uždrausti.