Bet kuriame dideliame ūkyje veterinaro karjeros galimybės yra didelės

IMG_4552Antrus metus iš eilės dabar jau ketvirtakursė Indrė gamybinės praktikos  žinių važiuoja semtis į Lygumų žemės ūkio bendrovę.

Vasaros pradžioje Indrė mums pasakojo:

„Dažnai mėgstu sakyti, kad kuo daugiau darai, tuo daugiau spėji. Per vasarą juk galima spėti ir praktiką atlikti ir dar su draugais pabūti. O ir labai svarbus momentas yra tas, kad norint pramogauti reikia ir užsidirbti.

Vasaros praktika naudinga ne tik tuo, kad turiu puikią progą per metus įgytas teorines žinias pritaikyti praktiškai, bet ir tai, kad tai gera investicija į ateitį. O ir laiko vasaros metu daugiau, tai nereikia čia sukti galvos, kaip čia ir atsiskaitymui pasiruošti ir į kokią praktiką nueit. Pati  labai norėčiau išmokti daryti lengvesnes ir sudėtingesnes chirurgines procedūras galvijams.

Akademijoje tiek daug galimybių, tik kartais jų patys net nepastebime ir dažniausiai suprantame apie tai tik po baigimo, todėl stengiuosi  pasiimti kiek galima daugiau iš studijų ir to, ką mums duoda ir pateikia dėstytojai.  O ir papildomą literatūrą visada įdomia tema yra malonu paskaityti.”

Sugrįžusi iš vasaros praktikos Indrė džiaugėsi galimybe pagilinti savo teorines žinias praktiškai. Ji pasidalino mintimis, kaip praktika praėjo šiais metais.

Pagrindinės mano pareigos kaip ir pernai buvo dirbti veterinaro padėjėja

Kažkam galbūt būtų ankstyvas rytas, o man, tikram vieversiui, diena prasidėdavo 6 valandą ryto. Jausdavausi tuo labai patenkinta, nes atsikėlusi padarydavau mankštą, o po jos pasidarydavau skanius pusryčius ir dar prieš 7 valandą būdavau darbo vietoje. Pagrindinės mano pareigos kaip ir pernai buvo dirbti veterinaro padėjėja, todėl darydavom dviese kartu viską, ką reikėdavo: tai ir veršiukų, ir karvių apžiūra, vakcinacija, įvairių ligų gydymas, profilaktikos palaikymas ir dar daugybė smulkių darbelių, kurių nuolat atsiranda dideliame ūkyje. Šiemet buvo be galo įdomu per trečią kursą gautas žinias panaudoti dirbant, nors kažko naujo nuo pernai turbūt ir nebeišmokau. Tiesa, racionai pasidarė aiškesni, vaistų veikliosios medžiagos suprantamos ir vakcinos veikimas logiškas. Kas pernai vasarą kėlė daug klausimų, šios praktikos metu gavo visus atsakymus, o likusius klausimus padės atsakyti dalykai, kuriuos studijuosiu šiemet: tai vidaus ligos, parazitologija, epidemiologija.

Įsimintinas gimtadienis

Vienas turbūt labiausiai su specialybe nesusijusių dalykų, kurį patyriau ir man labai įsiminė, buvo mano gimtadienio šventimas. Kadangi, kaip ir pernai, praktiką atlikinėjau tuo laiku, kuomet ir buvo mano gimtadienis, jis sutapo su ūkyje dirbančios laborantės gimtadieniu, tad antrus metus iš eilės labai smagiai paminėjom šias progas: gavau dovanų, kurios mane labai nustebino ir buvo tikrai ne menkos.

Jaučiausi visą laiką mylima, globojama ir saugoma

Su vyresniais bendradarbiais sutariau tiesiog puikiai. Galbūt dėl to, kad esu mergina, o bendrovėje abu veterinarai ir sėklintojas yra vyrai, jaučiausi visą laiką mylima, globojama ir saugoma. Kolektyvas nuo pernai metų beveik nepasikeitė, tai šiemet jaučiausi kaip visiškai savas žmogus, o su ūkyje dirbančiomis vedėjomis jau pernai buvau susidraugavus, todėl šiemet jaučiausi taip lyg to laiko, kuris praėjo nuo anos praktikos, nebūtų net buvę. Nuolatos buvau vaišinama ledais, veterinaras dažnai atveždavo ir šernienos konservų, sūrių ir kitokių kaimo gėrybių.

Gyvenimo sąlygos buvo vidutinės, bet man tiko

Gyvenau kaip ir pernai toje pačioje vietoj t.y. pas tokią močiutę name. Jame turėjau savo kambariuką ir virtuvėlę. Kadangi tikrai esu neišranki, o ir gyvenimo sąlygos buvo vidutinės, jaučiausi visai gerai. Šalia buvo daržas, kuriuo galėjau naudotis kiek tik reikia, todėl daržovių ir obuolių niekada netrūkdavo. Iki darbo buvo labai arti, o ir tas namas stovi miesto centre, todėl ir parduotuvė, ir biblioteka buvo lengvai pasiekiamos, autobuso stotelė šalia.

Didžiąją laisvo laiko dalį skaitydavau knygas, bėgiodavau, apžiūrinėdavau apylinkes ir žiūrėdavau filmus. Kaime žmonės turi prižiūrėti namus, daržus, augina produkcijos gyvūnus, eina nuolatos grybauti ir uogauti, o dar be to turi ir savo oficialius darbus, todėl jiems tikrai yra ką veikti. Man po darbo veiklos nebuvo tiek daug, bet vistiek stengdavausi nedykinėti ir prasmingai leisti atostogų dienas. Savaitgaliais grįždavau namo, todėl ir su draugais susitikdavau, pakeliaudavau. Ar susiradau draugų? Na labai draugiškai su visu kolektyvu sutariau, o ir ta močiutė, pas kurią gyvenau, buvo labai įdomus žmogus, tai su ja mes ir kokią knygą aptardavome, ir apie gyvenimą pakalbėdavom.

Apie karjeros galimybes

Manau, bet kuriame dideliame ūkyje veterinaro karjeros galimybės yra didelės. Tik dažnai reikia nebijoti pastovėti už save ir nepamiršti to, kad kiekvienas darbuotojas turi teisę į geras darbo sąlygas, inventorių ir be abejonės gerą ir darbo kvalifikaciją atitinkantį atlyginimą. Jaunam gydytojui paprasčiau viso to išsireikalauti, nes jis dar nėra pririštas prie vietos, todėl lengvai gali ją keisti ir visada ieškoti geresnio varianto.

Visiems studentams palinkėčiau stengtis išbandyti save visokiose srityse. Juk net jeigu galvojate, kad norite dirbti tik su naminiais gyvūnėliais visada būtų įdomu savo jėgas išbandyti, kad ir trumpam laikui  ir su galvijais, nes kitokia gyvenimo patirtis ir įspūdžiai išlieka ilgam.